Skip links

Kako Google PageSpeed Analytics može pomoći da se poboljšaju performanse vašeg sajta

Google PageSpeed Analytics je alat koji analizira performanse sajta i pruža uvid u to kako da poboljša njegovu brzinu i korisničko iskustvo. Alat meri performanse sajta na osnovu više faktora, uključujući vreme potrebno da se stranica učita, veličinu stranice i broj resursa (kao što su slike i video zapisi) koji se učitavaju.

Prednosti Google PagesSpeed Analyticsa

Jedna od glavnih prednosti korišćenja Google PageSpeed Analytics je što može pomoći da se poboljša rangiranje sajta u pretrazivačima. Google je naveo da je brzina sajta faktor rangiranja u njegovoj pretraživačkoj algoritmu, što znači da su brži sajtovi skloniji da budu više rangirani u rezultatima pretrage. Koristeći PageSpeed Analytics da identifikuju i otklone probleme sa performansama, vlasnici sajtova mogu poboljšati svoje rangiranje u pretrazivačima i privući više poseta na svoj sajt.

Pored uticaja na rangiranje u pretrazivačima, brzina sajta je važna i za korisničko iskustvo. Studije su pokazale da su korisnici skloniji da napuste sajt ako im treba previše vremena da se učita, što može dovesti do gubitka prodaje ili drugih negativnih posledica. Koristeći PageSpeed Analytics da optimizuju performanse sajta, preduzeća mogu poboljšati korisničko iskustvo i povećati zadovoljstvo korisnika.

Kako poboljšati performanse uz PageSpeed Analytics?

Postoji nekoliko načina na koje preduzeća mogu koristiti Google PageSpeed Analytics da poboljšaju performanse svojih sajtova. Neki od čestih strategija uključuju:

  1. Optimizaciju slika: Velike slike mogu dugo da se učitavaju, što može usporiti ukupne performanse sajta. PageSpeed Analytics može pomoći da se identifikuju velike slike i predložiti načine kompresije ili smanjenja njihove veličine da bi se poboljšale performanse.

  2. Minimiziranje HTTP zahteva: Svaki put kada korisnik poseti sajt, pretraživač šalje zahtev serveru za svaki resurs (kao što je slika ili lista stilova). Smanjenjem broja HTTP zahteva, preduzeća mogu poboljšati performanse svojih sajtova.

  3. Omogućavanje keširanja u pretraživaču: Čuvajući resurse lokalno u pretraživaču korisnika, preduzeća mogu smanjiti broj HTTP zahteva i poboljšati performanse svojih sajtova.

  4. Iskorišćavanje mreže za distribuciju sadržaja (CDN): CDN je mreža servera koja je raspoređena širom sveta i koja se koristi za distribuciju sadržaja korisnicima na osnovu njihove geografske lokacije. Koristeći CDN, preduzeća mogu poboljšati performanse svojih sajtova za korisnike koji su daleko od njihovog servera.

Sledeći ove i druge preporuke od strane Google PageSpeed Analytics, preduzeća mogu poboljšati performanse svojih sajtova i pružiti bolje iskustvo svojim korisnicima. Važno je redovno pratiti performanse sajta i vršiti ažuriranja po potrebi kako bi se osiguralo da radi što bolje.

Leave a comment